Een strategie maken voor gemeenten na corona, doet u mee?

Scenarioplanning is een methode om grip te krijgen op kansen, risico’s en onzekerheden in de toekomst. VNG Risicobeheer wil samen met gemeenten en het VNG-bureau een set metascenario’s maken over de impact van corona die alle gemeenten kunnen gebruiken.

VNG Risicobeheer zoekt concerncontrollers en gemeentesecretarissen die geïnteresseerd zijn in het gezamenlijk opstellen van zo’n set metascenario’s. Het CPB maakte eerder vier scenario’s over de economische impact van corona in 2020 en 2021. VNG Risicobeheer wil een dergelijke scenarioset specifiek voor gemeenten maken in samenwerking met De Ruijter Strategie.

Kansen

Scenario’s gaan over alle factoren in de buitenwereld waar je zelf geen invloed op hebt, maar die wel veel impact hebben gemeenten. ‘Als je er vroeg genoeg over nadenkt, brengt zelfs een nachtmerriescenario kansen,’ zegt adviseur Renate Kenter van De Ruijter.

Dromen en nachtmerries

‘Gezamenlijk gestructureerd en systematisch nadenken over kansen, risico’s en onzekerheden en de koers die je daartegenover kunt zetten, versterkt gemeenten. Scenarioplanning draagt bij aan een wendbare organisatie die zich snel kan aanpassen aan veranderingen,’ zegt directeur Chris Ravensbergen van VNG Risicobeheer. ‘Je gaat een gesprek aan over dromen, maar ook over nachtmerries.’

Tekorten

De coronacrisis brengt gemeenten nieuwe financiële tekorten. Het is belangrijk om vroegtijdig na te denken over de gevolgen en de in te zetten koers. Ravensbergen en Kenter vertelden over het idee voor een set gemeentelijk meta-scenario’s die alle gemeenten kunnen gebruiken om daar proactief op in te spelen in de laatste aflevering van de VNG Dialoog in coronatijd in gesprek met Ruben Maes. 

Training

Samen met De Ruijter Strategie gaan VNG Risicobeheer en VNG Connect Academie ook een training aanbieden in de methode van scenarioplanning. Dit is de specialiteit van De Ruijter Strategie. ‘Het vertrekpunt is de missie en visie van de eigen organisatie. Waartoe ben je op aarde en wat wil je bereiken op de middellange termijn? Daarbij heb je te maken met de buitenwereld. Scenario’s gaan over alle factoren in de buitenwereld waar je zelf geen invloed op hebt, maar die wel veel impact hebben op jou als gemeente. Als je er vroeg genoeg over nadenkt, brengt zelfs een nachtmerriescenario kansen,’ zegt adviseur Renate Kenter van De Ruijter. ‘Je brengt de ontwikkelingen en onzekerheden in kaart en je zoekt naar mogelijkheden om kansen te benutten en risico’s te managen. Je stelt je de verschillende scenario’s voor en dan ga je bedenken: wat kan ik nu al doen om dankzij en ondanks deze omstandigheden mijn visie te realiseren. Welke  handelingsopties heb ik?’ Het gaat om een training met het karakter van een masterclass gericht op gemeentesecretarissen, concernstrategen en concerncontrollers. De training vindt plaats in oktober. De datum en het programma worden later bekend. Geïnteresseerden kunnen zich vast aanmelden.

Meedoen?

Gemeentesecretarissen, concerncontrollers of andere managers van gemeenten die geïnteresseerd zijn in deelname aan de landelijke werkgroep of in de training kunnen zich alvast opgeven via dit aanmeldformulier. Het is ook mogelijk deel te nemen aan de werkgroep zonder de training te volgen.

Meer informatie

Voorbeelden

Een aantal gemeenten werkt al met scenario’s, zoals de gemeente Almere en Amsterdam. Hieronder een aantal voorbeelden van andere gemeenten: 

Deel dit artikel
Share on LinkedIn Share on Twitter