Over VNG Risicobeheer
In gesprek met gemeenten
Risico's: een introductie

Interview van de maand

VOOR DELFT IS IEDER RISICO EEN KANS

“Eigenlijk vind ik kansenmanagement een beter woord”, zegt Hans Krul, gemeentesecretaris en Chief Risk Officer van de gemeente Delft. “Risico’s zijn er altijd, het managen daarvan zie ik vooral als een kans om ons werk nog professioneler te doen. Risicomanagement is in feite niks anders dan good governance”, zegt hij. Voor de gemeente Delft dé reden om risicomanagement als ‘een normaal’ onderdeel te zien van de dagelijkse werkzaamheden van alle medewerkers. In dit streven wordt Krul ondersteund door controller Monique te Selle. Samen met nog een aantal betrokken medewerkers vormen ze een team dat risicomanagement binnen alle lagen van de organisatie wil verankeren.

VERPLICHT NUMMER

“Risicomanagement was tot een aantal jaar geleden min of meer een verplicht nummer binnen onze gemeente. Het was vooral iets van de projectleider en/of controller”, legt Te Selle uit. “Natuurlijk werd er bij grote projecten uitvoerig stilgestaan bij de mogelijke risico’s, maar overall gezien was het vooral een exercitie in Excel waar dan een half jaar later nog eens naar werd gekeken.”
Door de crisis en – in het verlengde daarvan – financiële tegenvallers bij onder andere het project Spoorzone verslechterde het risicoprofiel van de gemeente. Dat leidde tot een bepaalde dynamiek, ambtelijk en bestuurlijk, waardoor het belang
van risicomanagement veel meer op de gemeentelijke kaart kwam te staan. “De afgelopen jaren hebben we met de organisatie dan ook de nodige vooruitgang op dit gebied geboekt”, verklaart Krul de omslag.

Hans Krul en Monique te Selle

Meer lezen? Bestel het boek 'Wat als...?'

Beheer uw risico's, blijf op de hoogte!
Laat u informeren over de laatste ontwikkelingen. Wij sturen u relevante artikelen door, Wij sturen u relevante artikelen door, onderzoeken en ervaringen van andere gemeenten.
Door u hiervoor in te schrijven geeft u VNG Risicobeheer toestemming om u per e-mail op de hoogte te houden.