Over VNG Risicobeheer
In gesprek met gemeenten
Resilience, ook iets voor uw gemeente?

Crisislessen: orkaan Irma en grottenbrand Maastricht

Eén van de onderwerpen tijdens het VNG congres was crisisbeheer. Hoe bereid je je voor op een ramp en hoe handel je daarna? Deze vragen kwamen aan bod in een aparte middagsessie waar, Jonathan Johnson, de gezaghebber van het eiland Saba zijn bevindingen over ramp met orkaan Irma deelde. Ook waren twee brandweercommandanten aanwezig die het bevel hadden tijdens de grote grottenbrand tussen Kanne en Maastricht in 2017.

Lessen van Orkaan Irma

Op 6 en 7 september 2017 raasde orkaan Irma - ter grootte van een gebied als Frankrijk - met windstoten van meer dan 300 kilometer per uur over de eilanden Sint Maarten, Saba en Eustasius. De schade op de eilanden was enorm. De ‘lessons learned’ van Saba over hoe om te gaan met een crisis, kort opgesomd:

  1. Wees voorbereid, bijvoorbeeld door regelmatige trainingen te houden;
  2. Denk creatief en handel flexibel: de omstandigheden wijzigen per minuut;
  3. Zorg voor goede publieke en private samenwerking, voor én na de ramp;
  4. Gebruik nieuwe media - zoals WhatssApp - om mensen te informeren;
  5. Zorg dat mensen weer zo snel mogelijk hun dagelijkse leven oppakken. Hoe langer alles stil ligt des te langer duurt het herstel.

Lessen grottenbrand Kanne

In de zomer van 2017 woedde er een week lang een hevige brand in de mergelgrotten tussen het grensplaatsje Kanne en Maatstricht. Er was geen kennis en ervaring met dit fenomeen, omdat de brandweer nog nooit eerder te maken had met zo'n grote grottenbrand. De top 3 ‘lessons learned’ van de brandweer Maastricht:

  1. Communiceer continu met betrokkenen over de aanpak, afspraken en voortgang;
  2. Zet de operationele en bestuurlijke verantwoordelijken samen in één kamer voor een daadkrachtige besluitvorming;
  3. Zorg voor inzicht in de juiste gegevens en haal experts aan tafel. Maastricht had nooit bij dit scenario stilgestaan, waardoor de juiste kennis en ervaring niet direct beschikbaar was. Deze moest uit andere delen van het land komen.
Beheer uw risico's, blijf op de hoogte!
Laat u informeren over de laatste ontwikkelingen. Wij sturen u relevante artikelen door, Wij sturen u relevante artikelen door, onderzoeken en ervaringen van andere gemeenten.
Door u hiervoor in te schrijven geeft u VNG Risicobeheer toestemming om u per e-mail op de hoogte te houden.