Over VNG Risicobeheer
In gesprek met gemeenten
Resilience, ook iets voor uw gemeente?

Deltacommissaris: gemeenten doe de 'klimaatstresstest'!

Deltacommissaris Wim Kuijken heeft gemeenten tijdens het VNG Congres in Maastricht opgeroepen om de ‘klimaatstresstest’ te doen. Via deze stresstest kunnen gemeenten de lokale kwetsbare plekken bepalen voor extreem weer, zoals overstroming, wateroverlast, droogte en hitte. De stresstest maakt meteen duidelijk waar een gemeente op in moet spelen om weerbaarder te worden tegen gevolgen van klimaatverandering.

Het is vijf over twaalf

Voorafgaand aan de oproep van Kuijken benadrukte noordpoolreizigster Bernice Notenboom dat het inmiddels vijf over twaalf is. “Tien jaar geleden was het ijs op de noordpool nog gemiddeld drie meter dik, nu nog maar maximaal een halve meter.

De helft van het ijs is inmiddels verdwenen. Een stuk zo groot als Europa. De komende jaren maken we mee dat de noordpool op een gegeven moment helemaal ijsvrij is. Met alle gevolgen van dien.”

Stresstest is verplicht

Gemeenten zijn verplicht om uiterlijk in 2019 de stresstest uit te voeren. De test maakt onderdeel uit van het zogenoemde Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie. Met het Deltaplan moet Nederland zo goed mogelijk worden voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering.

Meer informatie over de 'klimaatstresstest'

Beheer uw risico's, blijf op de hoogte!
Laat u informeren over de laatste ontwikkelingen. Wij sturen u relevante artikelen door, Wij sturen u relevante artikelen door, onderzoeken en ervaringen van andere gemeenten.
Door u hiervoor in te schrijven geeft u VNG Risicobeheer toestemming om u per e-mail op de hoogte te houden.