Over VNG Risicobeheer
In gesprek met gemeenten
Resilience, ook iets voor uw gemeente?

Resilience, ook iets voor uw gemeente?

Resilience is een nieuwe zienswijze en aanpak die gemeenten meer weerbaar/ wendbaar maakt en veerkracht geeft. Op deze wijze zijn gemeenten en hun processen beter opgewassen tegen de toenemende complexe uitdagingen waar gemeenten voor staan, bijvoorbeeld: klimaatverandering, cyberveiligheid, overgang naar nieuwe energiebronnen en zelfredzaamheid.

Deze ontwikkelingen kunnen impact hebben op huidige en toekomstige projecten, activiteiten of plannen. Heeft u al wel eens nagedacht over de verschillende risico’s en mogelijke gevolgen hiervan?

De stad als geheel weerbaarder en veerkrachtiger te maken is niet makkelijk. De stad is van ons allemaal en de gemeente is slechts één van de partijen. Samenwerken met stakeholders is nodig om een stad meer resilient te maken. Denk aan onder andere cyberveiligheid en sociale vraagstukken.

Bij weerbaarheid en veerkracht gaat het niet alleen om het bedwingen van crises zoals bijvoorbeeld een epidemie, rellen of een cyberaanval. Het gaat ook over inspelen op geleidelijke veranderingen en ontwikkelingen die een gemeente kunnen ontwrichten, zoals werkloosheid en klimaatverandering.

Wat levert Resilience op?

Een weerbare en veerkrachtige stad heeft grote aantrekkingskracht op inwoners, bedrijven en andere organisaties. Daarnaast bevorderen initiatieven op dit gebied een sterk lokaal bestuur en een doelmatiger gebruik van (financiële) middelen.

Meer weten? Kom dan naar het VNG Resilience Congres!

Op maandag 25 november van 12:30 uur tot 17:00 uur organiseert VNG Risicobeheer het eerste Resilience Congres voor gemeenten in Nederland. Bent u gemeentesecretaris of bestuurder? Meld u zich dan alvast aan via onderstaand inschrijfformulier.

Meld u aan voor het Resilience Congres: 25 november 2019!