Over VNG Risicobeheer
In gesprek met gemeenten
Resilience, ook iets voor uw gemeente?

Risicolessen van 2 gemeentesecretarissen

In de laatste uitgave van het VGS Magazine - blad voor gemeentesecretarissen - deelden Pieter Jeroense en Hans Krul hun lessen over risicomanagement. Krul is gemeentesecretaris van Delft. Jeroense was gemeentesecretaris van Alphen aan den Rijn en is nu plaatsvervangend algemeen directeur VNG. Hieronder hun lessen samengevat.

Wat als...

Wat als… in jouw gemeente twee hijskranen met een deel van een brug bovenop woningen en winkels vallen? Het overkwam Pieter Jeroense als gemeentesecretaris van Alphen aan den Rijn. Op het moment van het incident - 3 augustus 2015 - was hij op vakantie in Portugal. In zijn hotelkamer zag hij hoe CNN beelden uitzond van de ramp. Wonder boven wonder eiste het ongeluk met de Julianabrug geen slachtoffers. “In mijn herinnering was het terugplaatsen van de brug een bijzonder moment. Niemand had echter rekening gehouden met deze afloop”, zegt hij. Inmiddels is Jeroense plaatsvervangend Algemeen directeur van de VNG en onder andere verantwoordelijk voor VNG Risicobeheer.

Belangrijke rol gemeentesecretaris

“Eén van mijn lessen uit die periode is dat je als gemeentesecretaris een hele belangrijke rol hebt in het risicobewustzijn van je organisatie”, merkt Jeroense op. “Het brugincident laat maar weer zien hoe belangrijk het is dat je als gemeente bovenop dit soort veiligheidsvraagstukken zit. Een manier waarop je het risicobewustzijn kunt stimuleren is het stellen van ‘wat als...vragen’. Maar ook een vraag als - hoe zit onze verzekeringsportefeuille eigenlijk in elkaar én waarom? - had de financiële schade kunnen beperken.” Verder wijst hij op het belang van het beheersen van de risico’s na het incident. “De impact is enorm. Denk aan herstelwerkzaamheden, herhuisvesting, de financiële/juridische afwikkeling en natuurlijk de politieke verantwoording. De organisatie moet zo snel mogelijk op de nazorgfase worden ingericht. ”

Delftse aanpak: risico’s in beeld

Hans Krul is gemeentesecretaris van Delft. Ook Krul en zijn medewerkers hebben geleerd van het verleden. Een aantal jaren geleden zorgden financiële tegenvallers ervoor dat het risicoprofiel van de gemeente verslechterde. “Met elkaar hebben we toen een cultuuromslag in gang gezet om risico’s openlijk met elkaar te bespreken. Hoe? Door bijvoorbeeld risicomanagement als vast punt op de MT-agenda’s te zetten, eigen projectmedewerkers op te leiden tot ‘risicofacilitators’ en een speciaal inwerkprogramma voor de gemeenteraad te maken.” “Voorheen was risicomanagement een verplicht nummer dat op het bordje van de projectleider of controller lag”, vervolgt Krul. “Tegenwoordig voeren we een brede discussie met alle betrokken partijen. Daarin zit de echte meerwaarde.” Zo is er de ‘Delftse aanpak: risico’s in beeld’, waarbij het college en de raad regelmatig de strategische risico’s bespreken van belangrijke dossiers. Eén daarvan is Museum Prinsenhof Delft. “Het museum heeft een belangrijke rol om de stad aantrekkelijk te houden voor toeristen. Met de raad en het college hebben we de ruimtelijke visie, de investeringsopties en scenario’s besproken, maar ook hoe we deze goed met elkaar kunnen blijven monitoren.”

Kansenmanagement beter woord

“Eigenlijk vind ik kansenmanagement een beter woord”, besluit Krul. “Risico’s zijn er altijd, het managen daarvan zie ik vooral als een kans om ons werk nog professioneler te doen. Risicomanagement is in feite niks anders dan good governance.”

Beheer uw risico's, blijf op de hoogte!
Laat u informeren over de laatste ontwikkelingen. Wij sturen u relevante artikelen door, Wij sturen u relevante artikelen door, onderzoeken en ervaringen van andere gemeenten.
Door u hiervoor in te schrijven geeft u VNG Risicobeheer toestemming om u per e-mail op de hoogte te houden.