Risicomanagement

Risicomanagement wordt in gemeenten snel een volwassen tak van sport. Steeds minder vaak is het ‘iets wat je erbij doet’. Het is essentieel om risico’s systematisch in kaart te brengen, te wegen en waar nodig dekken.

VNG Risicobeheer ondersteunt gemeenten met kennis, diensten en producten. Ook door de kennis en ervaring van alle gemeenten te bundelen.

Risico Platform Overheden

Voor zowel gemeenten als voor de markt is er voordeel te halen in samen optrekken. Samen organiseren en kennis uitwisselen doen we onder meer in het Risico Platform Overheden (RPO). Hier delen we informatie over risicomanagement, gericht op concerncontrollers en directeuren van gemeentelijke afdelingen financiën. Drie maal per jaar worden bijeenkomsten gehouden, telkens in een andere gastgemeente. Het doel is dat ambtenaren zich bewust zijn van de onzekerheden en risico’s op hun werkterrein, en dat verschillende gemeentelijke disciplines aan een tafel zitten om risico’s en kansen van alle kanten te beschouwen. Bent u controller, hebt u een soortgelijke functie of bent u directeur van de afdeling Financiën? Meld u dan aan voor het RPO en ontvang al het relevante nieuws, uitnodigingen voor bijeenkomsten, en kom in verbinding met collega’s.

Ik word lid van
Risico Platform Overheden

De risicoverkenner

Wat is het grootste risico voor de gemeente? Zijn er specifieke omstandigheden die een gemeente extra kwetsbaar maken? Hoe zien andere gemeenten hun risico’s en hoe gaan ze daarmee om? De risicoverkenner geeft antwoorden. In deze onlinetool zijn de risicoparagrafen van alle gemeentelijke begrotingen ingelezen en geanalyseerd. Zoek op bepaalde risico’s en vind wat andere gemeenten erover zeggen in hun risicoparagrafen. 

Boek Wat als…

Wat als?

Risicobewustzijn en risicomanagement. Hoe geven andere gemeenten dat vorm? Hoe kun je er vanuit verschillende perspectieven naar kijken? Dit gaat verder dan financiële modellen en het weerstandsvermogen. Risicomanagement raakt de cultuur van de hele organisatie. In het boek Wat als… zijn verhalen van verschillende ambtenaren en gemeenten gebundeld.

Wat als… Een nieuwe blik op gemeentelijke risico’s (download pdf)